Doorgaan naar hoofdcontent

...over verspilling

Wij leven zo milieubewust mogelijk. Dit betekent voor ons dat we proberen zo min mogelijk afval te produceren, letten op welke producten we aanschaffen en ook zo min mogelijk verspillen.

We beseffen ook dat hoewel dit voor ons heel natuurlijk is, er veel mensen zijn die niet zo leven. Toch blijft het erg moeilijk om te zien hoeveel verspilling er in de wereld is. Het zou zo mooi zijn als meer mensen bewuster zouden leven!

Vorige maand waren wij op vakantie in de VS. Er wordt zo veel verspild daar! Overal piepschuim bekers en borden, plastic bestek, rietjes (bij elk drankje weer een nieuw rietje, dat ook nog eens verpakt is). Veel te grote porties eten en drinken (en oneindige 'refill', het is dus onmogelijk om een drankje op te krijgen). Grote, brandstofslurpende auto's. We hebben met verbazing om ons heen gekeken.

Het is overigens ook bijna onmogelijk om daar gezond te eten. Verse groenten en fruit zijn niet overal te vinden en grote supermarktketens vind je over het algemeen buiten de stad, en zijn alleen met auto goed bereikbaar. Verder vind je vooral veel fastfood, veel papperig wit brood, voorverpakt voedsel met heel veel toevoegingen, wafels, pannenkoeken badend in het stroop en alles wat je liever niet wilt eten. Het is dan ook niet vreemd dat wij allen na een week ziek werden.

Gelukkig is het niet overal in de VS zo slecht gesteld met voeding en verspilling. Wij vonden in een uiterst lief en artistiek plaatsje een paradijselijke supermarkt: Wholefoods. Een grote supermarkt vol biologische en verse producten! Ik zou er zo willen wonen :). En, binnen Amerikaanse standaarden, waren ze ook goed bezig met het beperken van afval.

Weer thuis in Nederland doen wij er nog een schepje bovenop en gaan we nóg bewuster om met onze natuurlijke bronnen. Om die twee weken VS een beetje goed te maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als