Doorgaan naar hoofdcontent

...over verspilling

Wij leven zo milieubewust mogelijk. Dit betekent voor ons dat we proberen zo min mogelijk afval te produceren, letten op welke producten we aanschaffen en ook zo min mogelijk verspillen.

We beseffen ook dat hoewel dit voor ons heel natuurlijk is, er veel mensen zijn die niet zo leven. Toch blijft het erg moeilijk om te zien hoeveel verspilling er in de wereld is. Het zou zo mooi zijn als meer mensen bewuster zouden leven!

Vorige maand waren wij op vakantie in de VS. Er wordt zo veel verspild daar! Overal piepschuim bekers en borden, plastic bestek, rietjes (bij elk drankje weer een nieuw rietje, dat ook nog eens verpakt is). Veel te grote porties eten en drinken (en oneindige 'refill', het is dus onmogelijk om een drankje op te krijgen). Grote, brandstofslurpende auto's. We hebben met verbazing om ons heen gekeken.

Het is overigens ook bijna onmogelijk om daar gezond te eten. Verse groenten en fruit zijn niet overal te vinden en grote supermarktketens vind je over het algemeen buiten de stad, en zijn alleen met auto goed bereikbaar. Verder vind je vooral veel fastfood, veel papperig wit brood, voorverpakt voedsel met heel veel toevoegingen, wafels, pannenkoeken badend in het stroop en alles wat je liever niet wilt eten. Het is dan ook niet vreemd dat wij allen na een week ziek werden.

Gelukkig is het niet overal in de VS zo slecht gesteld met voeding en verspilling. Wij vonden in een uiterst lief en artistiek plaatsje een paradijselijke supermarkt: Wholefoods. Een grote supermarkt vol biologische en verse producten! Ik zou er zo willen wonen :). En, binnen Amerikaanse standaarden, waren ze ook goed bezig met het beperken van afval.

Weer thuis in Nederland doen wij er nog een schepje bovenop en gaan we nóg bewuster om met onze natuurlijke bronnen. Om die twee weken VS een beetje goed te maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...