Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst!
Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt!
In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten:
Volkorenbrood:
Ongeveer 550 gram volkorenmeel
ongeveer 330 ml water
ong 25 gram boter
ong 8 gr zout (of minder)
en 6 gr droge gist.
Speltbrood (broodbakmachine)
- 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem)
- 225 ml water
- 1,5 theelepel zout
- 1 bolle tl droge gist
- 2 eetlepels olie of boter
- eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen.
Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat er een soort hoopje ontstaat. Hierin maak je een klein holletje waar je de gist in doet. De gist mag niet mengen met de rest. Het holletje maak je weer dicht en dan kan de machine aan.
Speltbrood maak ik ook graag in de oven en dan het liefst zonder gist. Dit volgende recept vind ik ideaal, omdat er geen rijstijd nodig is. Binnen max 1,5 uur kun je een heerlijk brood op tafel hebben staan!
Speltbrood (oven)
- 500 gram speltmix (bijv 250 gr speltmeel en 250 gr speltbloem)
- 300 ml water
- ong 13 gr wijnsteenbakpoeder
- klontje boter of een eetlepel (olijf)olie
- beetje zout
Oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden. Alles in een bak en goed mengen/kneden.
Voor een heel brood: mengsel in een ingevette cakevorm; ong 1 uur in de oven.
Voor broodjes: mengsel verdelen in de gewenste aantal hoeveelheid (ik maak ong 8-10 broodjes), plaatsen op bakpapier, ong 40 minuten in de oven.
Ik probeer vaak verschillende combinaties van meel en bloem (volkoren, spelt, soja), gebruik wisselend boter en olie en voeg soms kruiden toe. Het is erg leuk om te maken en iedereen zit heerlijk ervan te smullen. En het is veel gezonder dan het brood uit de supermarkt ;)
Veel plezier met het bakken van je eigen brood!
Is het mogelijk om dit brood te maken wanneer de broodbakmachine geen functie heeft voor speltbrood? Welke functie selecteer ik dan?
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik de functie voor volkorenbrood. Dit lukt altijd goed. Het is minder lekker dan wanneer je het in de oven maakt.
BeantwoordenVerwijderenik gebruik het "korte" programma van de bbm om speltbrood te bakken.
BeantwoordenVerwijderenHoi,
BeantwoordenVerwijderenkan ik ook bv 250 gr speltmeel en 250 graam sojameel samen gebruiken om een brood te bakken?
Hoihoi. Ik heb het speltbrood uit de oven gemaakt. Hij smaakt heerlijk alleen ik vind de bovenkant te hard. Hij brokkelt en moeilijk te snijden. En de binnenkant mag iets luchtiger. Hoe kan ik dit veranderen?
BeantwoordenVerwijderen