Doorgaan naar hoofdcontent

Puur voeding

...over waarom ik meer ''puur'' ben gaan eten
De laatste jaren ben ik steeds meer gezonder gaan eten. Als eerste stap heb ik alle zakjes, pakjes en kant-en-klare maaltijden in ons huis verboden. Niet dat we hier grote gebruikers van waren, maar zo af en toe kon er uit tijdnood weleens iets ''gemakkelijks'' worden gehaald.
Toen ik meer begon te lezen over gezonde voeding ben ik steeds meer veranderingen in ons eetpatroon gaan doorvoeren. Ik besefte dat wat wij jarenlang geleerd hadden helemaal niet bleek te kloppen! Of in ieder geval niet voor ons. Ik begon de positieve uitwerking van goede voeding op ons lichaam en humeur te merken en dat motiveerde mij om te blijven experimenteren met nieuwe recepten en voedingsmiddelen.

...over wat ik doe
Centraal staat zoveel mogelijk: biologisch-dynamisch, suikervrij, puur (zo min mogelijk toevoegingen) en zelfgemaakt.

Thuis eten we geheel biologisch. We kopen geen bewerkte producten of producten met suiker. Buiten de deur kunnen we dit helaas niet altijd vermijden.
Tegenwoordig eten we ook zoveel mogelijk vegan, uitgezonderd van een keer per week vlees en een keer per week vis af een toe een stukje kaas. Ik kook glutenvrij. Ongeveer 1 a 2 keer per week eten we wel desembrood.


...over recepten

Brood
Met brood kun je heerlijk experimenteren. Hier alvast een aantal recepten:
Volkorenbrood (broodbakmachine)
Speltbrood (broodbakmachine)
Speltbrood (oven)

Beleg
Je kunt verschillende soorten beleg zelf maken. Lekker voor op (zelfgemaakt) brood, crackers, etc. Ik maak deze beleg zelf:
Notenpasta
Pindakaas
Jam (halfzoet)
Chocoladeboter

Crackers
Crackers kun je als ontbijt eten, voor de lunch en als tussendoortje. Je kunt ze door de helft snijden en gebruiken als toastjes. Je kunt verschillende soorten crackers maken, afhankelijk van wat je lekker vindt.
Lijnzaadcrackers
Crackers van lijnzaad en hennepzaad

Ontbijt en Lunch zonder brood
Fruitsmoothie
Eiermuffins
Mueslirepen
Boekweitpannenkoeken

Vlees
Kipnuggets

Vis
Vissticks

Toetjes
Gezonde toetjes

Drinken
Chocolademelk
Thee

Sausjes
Sambal
Champignon-roomsaus


Reacties

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...