Doorgaan naar hoofdcontent

...over zelfgemaakt wasmiddel

In mijn vorige bericht schreef ik dat ik me van plan was om eindelijk eens zelf wasmiddel te maken. Eigenlijk had ik het weer wat uitgesteld. Totdat we vorige week door onze voorraad wasmiddel heen waren. Yes! Nu  MOET ik wel aan de bak! Zo gezegd, zo gedaan.

Ik ben meteen aan de slag gegaan. Twee pannen met 2,5 liter water aan de kook gebracht. Toen het water kookte, heb ik aan beide pannen 40 gram marseillezeep vlokken toegevoegd. Daarna heb ik regelmatig geroerd, totdat de zeep goed opgelost was. Eenmaal afgekoeld, heb ik aan beide pannen wat druppels eucalyptus olie toegevoegd. Aan een pan heb ik een beetje soda toegevoegd, dit mengsel gebruik ik voor de witte was. Weer goed geroerd en daarna voorzichtig overgegoten in flessen (uit een bij elkaar geraapte verzameling). Zie hieronder het resultaat!




Het wasmiddel is wel wat dik, waardoor er veel tegelijk in de machine klontert. Misschien dat ik de volgende keer iets minder vlokken gebruik. Verder ruikt de was fris en is alles schoon. Ik ben erg blij met het resultaat!

Reacties

  1. Ik zit ook nog in de uitstelmodus. Ik heb de marseillezeep in huis. Nu ben ik flessen aan het verzamelen. Als het wasmiddel op is, ga ik ook eens aan de slag. Wat voor olie heb je gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de eerste keer eucalyptus-olie gebruikt. De tweede keer heb ik lavendel gebruikt. Allebei een aanrader!

      Verwijderen
    2. selluf schrijft ;
      ik doe ook graag alles zelf
      en ook ik was al 1 jaar op jouw manier en ik ben er heel tevreden over
      ik koop een blok Marseillezeep of olijfzeep en rasp het en voordat ik het in de flessen doe mix ik de zeep met een staafmixer ,zo blijf het vloeibaarder
      misschien een tip voor je
      succes

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...