Een van de weinige dingen die we nog uit een potje kochten: sambal. Echtgenoot J is er dol op, maar de etiketjes op de potten maakten me niet erg enthousiast om de sambal ook aan te schaffen.
Ik besloot zelf sambal te gaan maken! Het enige wat ik nog niet in huis had, waren de madame Jeanette pepertjes. Deze kocht ik afgelopen week en vandaag maakte ik voor het eerst zelf sambal.
Nodig:
- 3-4 pepertjes
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- scheutje azijn
- sap van 1 citroen
- theelepeltje suiker
- beetje zout naar smaak
De pepertjes, tomaten, uien en knoflook sneed ik in stukjes en deed ik in de blender. Toen deze goed gemixt waren, deed ik de azijn, citroen, suiker en zou erbij en mixte ik alles nog even kort. Vervolgens deed ik alles in een uitgekookte pot en klaar was de sambal!
Het is wel een grote pot geworden. De sambal is erg pittig, dus niet teveel gebruiken!
Van de citroenschil maakte ik citroenthee!
Ik kookte de schillen in water en voegde later nog wat honing toe om de thee minder zuur te maken. Erg lekker! De schillen gooide ik uiteindelijk in een glazen fles met water en azijn. Die bewaar ik voor de schoonmaak. Zo gaat er helemaal niets verloren!
Reacties
Een reactie posten