Doorgaan naar hoofdcontent

Boekweitpannenkoeken

Het beslag voor pannenkoeken maken we natuurlijk helemaal zelf. Meestal maakte ik speltpannenkoeken en soms bananenpannenkoeken. De laatste is een goed alternatief om glutenbrood pannenkoeken te eten, maar vooral lekker wanneer je zin hebt in zoet.

Omdat ik de laatste tijd gluten zoveel mogelijk probeer te vermijden, was ik op zoek naar een alternatief voor spelt. Ik ben in de winkel eens gaan snuffelen tussen de glutenbrood producten. Zo vond ik boekweitmeel. Een product wat ik al langer kende, maar nog niet echt wist wat ermee te doen. Misschien zou ik er eens brood mee bakken? Op de verpakking stond echter een mooie afbeelding van pannenkoeken, waardoor zowel man als kinderen meteen verheugd riepen: "gaan we pannenkoeken eten?!" Zie dan nog maar eens uit te leggen dat het eigenlijk voor brood bedoeld was...

En zo kwamen de pannenkoeken op het dagmenu. Ik gebruikte het volgende recept:

200 gram boekweitmeel
4 eieren
Snufje zout
400 ml kokos/rijstemelk
100 ml water
Kokosolie om in te bakken

Boekweitmeel mengen met het zout. Eieren een voor een er doorheen klutsen. Daarna melk en water beetje voor beetje toevoegen, al roerend. Pannenkoeken bakken met een beetje kokosolie. Ik gebruikte per pannenkoek iets minder dan een soeplepel en kreeg er ongeveer 12 pannenkoeken uit.

De pannenkoeken waren lekker dun en soepel. Het resultaat:



En ze smaakten heerlijk! Veel lekkerder dan die van spelt, en ook beter te rollen. Zowel man als kinderen vonden ze ook erg geslaagd. Natuurlijk hebben we ze zo gezond mogelijk belegd:




Het was een ware traktatie!

Reacties

  1. Het is heerlijk om glutenvrij te eten! Maar wist je dat in spelt ook gluten zitten?
    Wij proberen langzaam aan zelfs helemaal graan-vrij te eten. Lastig in het begin, maar zo stiekem tussendoor gaat ook dat best goed ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai! Ja dat wist ik, vandaar dat ik op zoek was naar een alternatief ;). Ik ben wel benieuwd hoe jullie proberen graan-vrij te eten!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...