Doorgaan naar hoofdcontent

Rijst met "dinosaurus"


Toen ik klein was kocht mijn moeder weleens romanesco. De eerste keer dat ze deze kocht, hadden mijn zus en ik geen flauw idee wat voor groente dit was. We wisten wel dat deze groente er apart uitzag; het deed ons denken aan een dinosaurus! En zo doopten we dan ook deze aan bloemkool verwante groente, die jarenlang "dinosaurus" bleef heten.

Mijn kinderen zijn niet dol op vreemd eten, helemaal niet als er de label "groente" aan geplakt is. Gekke namen voor eten zijn hier echter wel een succes. Zo noemen we een bord met wat gesneden en leuk neergelegd fruit een "fruittaart", is yoghurt met cacaopoeder, honing en wat fruit een "feesttoetje", zijn erwtjes "groene balletjes" en eten we regelmatig verschillende soorten "groente-frietjes".  De "Dinosaurus"-groente is dan ook compleet ingeburgerd! 

Gisteren aten we deze groente met zilvervliest rijst. Dit receptje deel ik graag met jullie.

Nodig:
1 "dinosaurus" 
Zilvervliesrijst (wij hadden voor 2 volw en 2 kinderen 2,5 kopje rijst)

Voor de 'saus':
1 rode ui
2 teentjes knoflook
Sap van 1 mandarijn
Handje kokosvlokken
Handje amandelen
Kokosolie om in te bakken
Kruiden naar smaak: peper, zout, basilicum, rozemarijn 
Wat kookvocht van de groente

Doen:
De rijst koken volgens aanwijzing op de verpakking.
De groente koken in een klein laagje water met wat zout. 
In een steelpannetje de kokosolie laten smelten. De ui glazig bakken, daarna knoflook, kruiden, amandelen en sap van de mandarijn toevoegen. Ten slotte de kokosvlokken toevoegen en alles goed omroeren.
Als de groente gaar is deze afgieten en een beetje van het kookvocht bewaren. Zodra de rijst ook klaar is kun je alles door elkaar mengen en nog even kort verwarmen. Voor extra  romigheid kun je nog een klontje roomboter door de maaltijd roeren.

De rijst met "dinosaurus" was hier een grote hit. Ik kon nog net een foto maken van het laatste restje die ik opwarmde voor Echtgenoot:



Eet smakelijk! 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...