Doorgaan naar hoofdcontent

Zelluf doen: kokosmelk maken


Hoewel ik al veel helemaal 'zelluf' doe en maak, blijf ik streven naar verbetering. Zo waren de pakken kokosmelk uit de supermarkt mij een doorn in het oog. Niet alleen zorgen ze voor meer restafval, ook werd ik niet erg blij van de ingredientenlijst. Dus ben ik op zoek gegaan naar een recept om de kokosmelk zelf te maken. Uiteindelijk kwam ik uit op het volgende recept:

Nodig:
- 80 gram geraspte kokos
- 500 ml water
- Een blender
- Kaasdoek, fijne zeef of theedoek
- Een kom
- Een schone (glazen) fles

Het water met de kokos aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten doorkoken. Daarna het vuur uitzetten en een beetje laten afkoelen. Vervolgens mix je alles in de blender totdat alles goed gemengd is. 
Het water giet je door de kaasdoek/zeef/theedoek in de kom. Je knijpt de doek nog goed uit om al het vocht eruit te knijpen. Het resultaat zag er zo uit:


Ten slotte giet je de kokosmelk in een fles. 




De melk kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren. Voor gebruik wel goed schudden om alles weer goed te mengen. 

Van het restje kun je kokosmeel maken: op een bakplaat uitstrooien en een tijdje in de oven zetten op 100 graden. In mijn oven duurde het ongeveer een half uur, maar ik raad je aan alles goed in de gaten  te houden.


En de smaak? Veel lekkerder dan die uit de supermarkt! ;)


Reacties

  1. Dat geloof ik gelijk!

    Wij doen het hier met diezelfde pakken, maar dan rijstmelk en ik heb er hetzelfde idee bij als jij net beschrijft. Maar als ik nu lees hoe je de kokosmelk zelf maakt, ben je niet (veel) duurder uit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het nog eens nagerekend, maar ik ben wel goedkoper uit. Ik kocht een zak geraspte kokos bij de reformwinkel; 500 gram voor 6 euro. Hier kan ik meer dan 3 liter van maken. En heb ik nog kokosmeel ook. Als ik een literpak kokosmelk in de supermarkt koop, betaal ik hier ongeveer 2 a 2,20 euro voor. Deze is dan niet biologisch, de geraspte kokos wel. Bovendien heb ik een stuk minder afval (een klein plastic zakje tegenover 3 pakken melk) en minder toevoegingen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...