Hoewel ik al veel helemaal 'zelluf' doe en maak, blijf ik streven naar verbetering. Zo waren de pakken kokosmelk uit de supermarkt mij een doorn in het oog. Niet alleen zorgen ze voor meer restafval, ook werd ik niet erg blij van de ingredientenlijst. Dus ben ik op zoek gegaan naar een recept om de kokosmelk zelf te maken. Uiteindelijk kwam ik uit op het volgende recept:
Nodig:
- 80 gram geraspte kokos
- 500 ml water
- Een blender
- Kaasdoek, fijne zeef of theedoek
- Een kom
- Een schone (glazen) fles
Het water met de kokos aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten doorkoken. Daarna het vuur uitzetten en een beetje laten afkoelen. Vervolgens mix je alles in de blender totdat alles goed gemengd is.
Het water giet je door de kaasdoek/zeef/theedoek in de kom. Je knijpt de doek nog goed uit om al het vocht eruit te knijpen. Het resultaat zag er zo uit:
Ten slotte giet je de kokosmelk in een fles.
De melk kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren. Voor gebruik wel goed schudden om alles weer goed te mengen.
Van het restje kun je kokosmeel maken: op een bakplaat uitstrooien en een tijdje in de oven zetten op 100 graden. In mijn oven duurde het ongeveer een half uur, maar ik raad je aan alles goed in de gaten te houden.
Dat geloof ik gelijk!
BeantwoordenVerwijderenWij doen het hier met diezelfde pakken, maar dan rijstmelk en ik heb er hetzelfde idee bij als jij net beschrijft. Maar als ik nu lees hoe je de kokosmelk zelf maakt, ben je niet (veel) duurder uit?
Ik heb het nog eens nagerekend, maar ik ben wel goedkoper uit. Ik kocht een zak geraspte kokos bij de reformwinkel; 500 gram voor 6 euro. Hier kan ik meer dan 3 liter van maken. En heb ik nog kokosmeel ook. Als ik een literpak kokosmelk in de supermarkt koop, betaal ik hier ongeveer 2 a 2,20 euro voor. Deze is dan niet biologisch, de geraspte kokos wel. Bovendien heb ik een stuk minder afval (een klein plastic zakje tegenover 3 pakken melk) en minder toevoegingen.
Verwijderen