Doorgaan naar hoofdcontent

Terugblik 2016: een jaar in beweging!

Nu het einde van het jaar nadert, blik ik graag terug op de afgelopen maanden. 2016 was een bewogen jaar voor ons. Een jaar vol verhuizingen, ziekte en sterven, maar ook een jaar vol liefde en het zetten van stappen naar een fijner leven.



In januari startte ons jaar met het inpakken van al onze bezittingen om ons op te maken voor de eerste verhuizing van dit jaar. We hadden een maand de tijd om ons huis te legen en flink te downsizen in spullen. Het was een beetje een race tegen de klok, maar het lukte!



Op 1 februari leverde we de sleutel van ons koophuis in en vertrokken we fulltime naar onze stacaravan in BelgiĆ«. Nou ja, eigenlijk leefden we toen een aantal maanden nomadisch, pendelend tussen BelgiĆ«, de randstad, Limburg en Spanje. Want op mijn verjaardag in die maand kregen we verschrikkelijk nieuws: mijn nichtje en pleegzusje die op dat moment in Spanje woonde was ongeneeslijk ziek en had nog maar kort te leven.


In het voorjaar besloten we dat we toch iets in Nederland wilden kopen, omdat het heen en weer reizen voor Echtgenoot erg zwaar was. Met in het achterhoofd nog steeds onze wens om voor langere tijd in het buitenland te vestigen, kozen we een appartement in de buurt van mans werk. We kochten iets wat we makkelijk kunnen verhuren of doorverkopen (met winst). We hadden een goede deal: de verkopers emigreerden naar Canada en moesten er snel vanaf, waardoor we het appartement onder de marktwaarde konden kopen. Met de lage rente die we nu betalen, zijn we stukken voordeliger uit dan huren of dan ons vorige woning!


In de zomer waren we weer terug in Nederland. Eerst in een tijdelijk huur-appartement dichtbij ons nieuw huis (zodat manlief niet zo ver hoefde te reizen) en vanuit daaruit naar ons eigen appartement. Weer in de randstad. Maar ditmaal kon manlief te fiets naar het werk!


Het kwam dan ook niet zo slecht uit toen onze auto stuk ging in de herfst. De reparatiekosten waren veel hoger dan de waarde van de auto. Dus lieten we deze door een sloopbedrijf ophalen waar we nog 150 euro van kregen en verplaatsen we ons voortaan per fiets. Stukken goedkoper, groener en gezonder!


Deze herfst overleed mijn lieve nicht. Twintig jaar en een peuterdochter achterlatend. Het was een trieste tijd, maar haar afscheid was erg mooi.


Het jaar sluiten we af in onze nieuwe woonomgeving, waar we al helemaal gesetteld zijn. Deze omgeving bevalt ons voorlopig prima. En ondertussen verheugen we ons op komend jaar, waarin we een nieuwe bestemming in het vooruitzicht hebben: de herfst en winter brengen wij door in de Denver, Colorado waar Echtgenoot als gastdocent op de Universiteit zal werken! Gelukkig hebben de kinderen zich de laatste tijd gestort op het leren van Engels en spreken ze al een aardig woordje. Over een jaartje zullen ze geen enkel probleem te hebben om een aantal maanden thuisonderwijs in de VS te proeven!


Ik wens jou een fijn nieuw jaar!

Reacties

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als