Doorgaan naar hoofdcontent

Zindelijk!

In januari wordt babydochter 1,5 jaar. Nou ja, eigenlijk is ze heus geen baby meer, maar een heuse dreumes/peuter. Sinds een week is ze zindelijk. Dag en nacht! Daarmee is ze de vlotste van onze drie kinderen.

Babyzindelijkheidscommunicatie, BZC. Ik startte ermee toen L een maand of twee was. Ze maakte steeds van die poepgeluiden en riep iets dat leek op "poep". Even later bleek ze een vieze luier te hebben. Ik begon haar toen op het potje te zetten als ze dat deed en warempel, die was vol! Het plassen bleek wat lastiger op te merken, maar als we thuis waren liet ik haar af en toe zonder luier. Zo begon ik steeds meer door te hebben wanneer ze moest plassen (al was ik dan vaak te laat).

Rond de 11 maanden liep ze door het hele huis (en vlak daarna rende ze). Ik denk dat ze toen te druk was met het goed leren lopen, want ineens begon ze zich enorm te verzetten tegen het potje. Dus hebben we het een tijdje laten rusten. En toen probeerden we het weer. Maar als ze verkouden of iets was, had ze er weer geen zin in. Zo brachten we een aantal maanden door, steeds af en aan luier aan of uit.

Afgelopen week leek ze zelf aan te geven dat ze moest plassen. Dus deed ik de luier weer uit. En die bleef uit! Overdag gaat ze soms helemaal uit haarzelf op het potje zitten. Andere keren komt ze het zeggen en soms merk ik het aan haar gedrag. Dan vraag ik of ze moet plassen en zegt ze heel enthousiast "ja" :). Ontzettend schattig is het! 's Nachts wordt ze altijd wakker als ze moet plassen en dan is samen slapen wel errug handig!

En dus is onze kleine meid ineens zindelijk. Dag en nacht. Komt heel goed uit, nu het zo koud is en die wasbare luiers zo moeilijk drogen! Tegelijk besef ik me ook weer des te meer hoe snel alle fases voorbij vliegen. Zo wordt grote zoon volgende week gewoon ACHT jaar!! When did that happen? (ik geef ze zometeen allemaal een extra knuffel. Of twee. Gewoon, omdat het nog kan).

Reacties

  1. Supernieuws!
    Ik hoop dat het met onze zoon ook zo gaat.
    Die gaat al vanaf 4 mnd op het potje omdat hij zo moeilijk poept.
    Toen maar eens in de 4 á 5 dagen. En dan de hele dag een mopperkontje tot alles eruit was, maar probeer zelf maar eens een volwassen drol in een strakke luier te pompen... niet niks.
    Vanaf dat hij zelf kan zitten hebben we een wc bril verkleiner, en sinds kort een speciale wc bril met extra bril voor de kleineren op de wc beneden. Superhandig en voorlopig nog wel nodig.
    We doen niet aan bzc maar het is vrij duidelijk wanneer hij poepen moet!
    Sinds we met vast voedsel begonnen poept hij elke dag en soms wat vaker als het wél zachter is.
    Hij gaat nu met elke luierwissel op de wc.
    Dus bij het opstaan, direct na het fruiteten, na de lunch en dan gaat hij slapen. Na zijn slaapje, rond een uur of 5 en dan als hij naar bed gaat.
    Met slapen is hij meestal droog tenzij hij tussendoor wakker wordt.
    Het is een lastige slaper en als hij mij ziet wil hij niet meer dus ik laat hem gerust een half uurtje kletsen in bed zodat hij daarna nog even doortukt. Maar dan heeft hij dus wel geplast. Haal ik hem uit bed om te plassen is hij rond 5 uur te moe om nog te eten...
    Maar nu is hij 13 maanden en heeft vanmorgen niet eens in de luier geplast. En bij elk plasje glunderen en klappen. Hij vind het maar geweldig.
    Ik hoop dus dat we dit uit kunnen bouwen zodat hij met 1,5 in elk geval overdag zindelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als