Doorgaan naar hoofdcontent

Over 'groener' leven: resultaten van 2016

Het streven naar een 'groener' leven gaat met ups en downs. Soms ben ik er heel bewust mee bezig, op andere momenten staat het iets meer op de achtergrond. En soms is er een 'gelukje' of 'ongelukje' die anders uitpakt dan aanvankelijk gedacht.

2016 stond bij ons vooral in het teken van beweging en verandering. Op heel veel gebieden. Heel veel tegenvallers bleken meevallers. Zo probeerde ik al geruime tijd Echtgenoot te overtuigen om de koelkast weg te doen. En om de auto te verruilen voor een stel goede fietsen en een OV-kortingskaart. Hij was niet echt gecharmeerd van mijn voorstellen. Maar toen we verhuisden bleek de koelkast van ons nieuwe huis ineens er mee op te houden. Even later ging onze auto stuk en bleek het niet rendabel om deze te repareren. Dus toen besloten we om het maar inderdaad zonder koelkast en auto te doen. De maand oktober en november hebben we onze verwarming bijna niet aangehad, omdat deze nog gevuld moesten worden. Het was hier in huis rond de 15 graden. En weet je wat? We leven nog steeds ;). Sterker nog, het blijkt best wel goed te gaan! In de loop van het jaar ging ook onze staafmixer en oven stuk. Daar ben ik minder blij mee, maar ook daar kunnen we nog wel even zonder.

We hadden ook wat meevallers in ons nieuw huis. Zo blijken we minder te hoeven stoken, omdat we een bovenwoning hebben. En in onze nieuwe buurt is het makkelijker om ons afval goed te scheiden. Hierdoor hebben we bijna geen restafval meer over! Doordat we zo centraal wonen, kunnen we overal goed komen met de fiets of het OV.

Hieronder een overzichtje van de plus- en minpunten van ons 2016 op het gebied van groener leven:

Groene pluspunten in 2016:
- auto verruild voor fietsen en OV
- amper restafval door beter afvalscheiding en minder verpakkingsmateriaal.
- minder naar de supermarkt en meer naar de markt. Hierdoor hebben we weer minder afval.
- zo goed als heel ons huishouden bestaat uit tweedehands spullen. We kochten amper iets nieuws.
- minder gasverbruik, onder andere door de thermostaat op maximaal 16,5 graden te hebben.
- minder waterverbruik doordat we minder douchen maar gezamenlijk in (een halfgevuld) bad gaan.
- minder electraverbruik, onder andere door het niet hebben van een koelkast en oven.
- voor de klussen in huis gebruikten wij enkel ecologische materialen. We plaatsten kurk in de slaapkamers en gebruikten ecologische verf, vulmiddel en behang(lijm) die we kochten via bijvoorbeeld https://www.eco-logisch.nl/.
- we gebruikten onze droger niet, maar hingen de was zoveel mogelijk buiten op.
- Door BZC toe te passen gebruikten we minder luiers voor Babydochter. Einde van het jaar was ze zelfs dag- en nachtzindelijk en gebruikten we helemaal geen luiers meer. Scheelt een hoop was!

Groene minpunten 2016:
- meer benzineverbruik gedurende periode dat we verder weg woonden en door reisjes naar het buitenland (vanwege familiebezoek)

Als ik de 'groene' balans voor 2016 opmaak dan ben ik best tevreden. Maar voor 2017 heb ik uiteraard weer nieuwe groene doelen. Waarover een volgende keer meer!

Reacties

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...