Doorgaan naar hoofdcontent

Leven zonder auto

Vlak voordat Zoon een jaar werd kochten we onze eerste auto. Eerst woonden we in een grote stad  en was het OV de beste manier om ons te verplaatsen. Tijdens de zwangerschap van Zoon waren we verder van ons werk gaan wonen, maar dichterbij familie. In het begin deden we het nog steeds zonder auto, maar ineens, om voor mij nu onbekende reden, vonden we het tijd voor een auto worden. Hoort bij een gezin ofzo, dachten we waarschijnlijk.

We kochten een kleine Ford Ka. Wat waren we happy met ons autootje! Toen ik zwanger was van Dochter, vonden we het tijd worden voor een grotere auto. Tja, dat hoort er ook bij he, met twee kids. Vonden we toen. We kochten een Kia Rio. En stiekem dachten we al na over een volgende auto.

Tot we vorig jaar dichter bij het werk van Echtgenoot gingen wonen. En we goede fietsen kochten. Opeens bleef die auto maar voor de deur staan. Zouden we zonder kunnen? Echtgenoot vond het een grote stap om de auto weg te doen. Maar toen ging de auto ineens stuk. En repareren bleek duurder dan wat de auto waard was. Dus hadden we toch geen auto meer. Zomaar, ineens. Natuurlijk konden we op zoek gaan naar een andere auto, maar we besloten het zonder te proberen.

Inmiddels zijn we een maand of 6 verder. Het leven zonder auto gaat met ups en downs. Er zijn momenten dat ik uren op Marktplaats speur op zoek naar een auto. En op andere momenten ben ik erg blij dat we geen auto hebben. Voor het dagelijks leven hebben we de fiets. Als we een weekend weg willen en OV is geen optie, dan lenen we een auto of reserveren we er een via Greenwheels. Dat gaat supermakkelijk! Ik heb pas berekend hoeveel een auto ons zou kosten over 4 jaar, versus het OV in 4 jaar (inclusief 4x per jaar een Greenwheels-auto voor een week). In ons geval zou een auto inclusief alle kosten gemiddeld 18.000 euro kosten! En het OV ongeveer 11.000. Dat is een verschil van 7.000 euro!! WOW!! Natuurlijk vinden we de schade die een auto aan het milieu brengt ook erg belangrijk en is dat ook een belangrijke reden om voorlopig niet voor een auto te kiezen.

Het enige wat ik zo mis aan een auto is de flexibiliteit en vrijheid van op elk moment de auto in kunnen laden en een weekend er op uit gaan. Zonder alle bagage zorgvuldig af te wegen. En af en toe ben ik het sjouwen met de kids en alle spullen zat, vooral wanneer ik alleen ben. Dreumesdochter kan nog geen uren lopen en is in de draagdoek best zwaar. En de rugzakken, jassen die niemand meer wil dragen, etc....soms ben ik net een pakezel! Fysiek ben ik de jongste niet meer en dat voel ik wel. Daarom heb ik voor mijn verjaardag een fijne rugzak met wieltjes van Echtgenoot en de kinderen gekregen. Als ik mijn handen vrij moet hebben gaat ie op de rug, en als het te zwaar wordt kan de rugzak aan de hand. Ideaal!

Zo kunnen we de aanschaf van een auto nog zo lang mogelijk rekken ;)

Reacties

  1. Ik zou ook graag zonder auto door het leven gaan. Maar op het platteland is dat best lastig vind ik. Zeker voor boodschappen doen en dergelijke. Ik vind het goed dat jullie het zonder auto redden!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje een leven zonder auto, ik vind het maar lastig om te bedenken. Ik heb net een Nissan Micra gekocht en ik ben zo blij met de vrijheid die het oplevert. Echter is een besparing van 7000 euro wel veel.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als