Doorgaan naar hoofdcontent

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen.

Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit?Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als de kinderen. We hebben wel een dagelijks ritme die ons houvast vormt, maar ook daarin zijn we flexibel als de situatie daarom vraagt.

Ik zet elke dag de wekker om 6.45 uur. Lekker vroeg, heerlijk! Maar meestal staan we pas rond half 8 op. Rond 8 uur zitten we aan het ontbijt en rond half 9 gaat Echtgenoot naar zijn werk (maandag - donderdag). In de ochtend zijn we meestal thuis. De kinderen spelen wat, doen een spel, ruimen wat op, etc. Ergens rond 11 uur gaan we naar buiten. Naar het park, museum, bos, strand, speeltuin, kinderboerderij, (super)markt, naar familie of vrienden (ook thuisonderwijzers). Vaak blijven we tot een uur of 5 weg. Dan gaan we terug naar huis om te koken en eten. In de avond spelen de kinderen soms buiten, soms thuis en soms kijken ze een filmpje of spelen minecraft. Ergens tussen 9 en 10 gaan ze naar bed, maar soms vallen ze in slaap op de bank. Op dinsdagen is er toneel, op woensdagen gaan we naar oma en op donderdag naar de Pokemonliga. In het weekend gaan we ook nog samen zwemmen. Soms gaan we naar uitjes met andere thuisonderwijskinderen. In de zomer gaan we gezellig met andere TO-gezinnen kamperen.

Hoe leren de kinderen? Gewoon door te doen wat ze leuk vinden! Zoon kan al lezen en schrijven, maar had er een hekel aan gekregen door school. Hij zal nog steeds geen boek pakken, maar hij leest wel heel veel nuttige dingen. Zoals informatie over de trein die we moeten hebben, de etiketten van voedingsmiddelen en over zijn Pokemonkaarten (in het Engels). Of informatie op internet, over Pokemon bijvoorbeeld. Zijn rekenvaardigheden zijn enorm verbeterd, simpelweg door te rekenen in echte situaties, zoals met geld en met zijn Pokemonkaarten. Hij kan de tafels zo opnoemen, zonder dat we ze echt geoefend hebben! En hij spreekt al een aardig woordje Engels, ook door het gewoon te doen. Dochter is uit eigen interesse gaan schrijven, oefenen met lezen en rekenen. Ze vindt het erg leuk om sommen uit het hoofd te doen. Ook leert ze graag koken, met geld rekenen en zelf boodschappen doen. Verder leren ze heel veel over voeding en gezond eten, over het echte dagelijks leven, over omgaan met anderen en het oplossen van conflicten, over onderhandelen, over plannen en organiseren, doelen stellen, plan van aanpak maken, over ondernemen, over andere landen, talen en culturen en nog zoveel meer! En het allerbelangrijkste: ze hebben er veel plezier in!

Gisteren was ik met de twee dochters op een plein. Oudste dochter is volgende week jarig en dat brengt veel zenuwen met zich mee. Een man zei dat ze veel energie had en dat meer kinderen daar tegenwoordig last van hadden. "Is dat zo?" vroeg ik hem. "Ja" zei hij, "dat komt omdat ze zoveel moeten stilzitten achter een tafeltje." Ik moest een beetje grinniken. Die arme man. Hij had in principe helemaal gelijk, alleen gold dat nou niet niet voor onze dochter. Die heeft zoveel energie van zichzelf. En ik zou er toch niet aan moeten denken dat zij nu de hele dag achter een tafeltje stil zou moeten zitten! :)

Reacties

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst!
Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt!
In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten:
Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.Speltbrood (broodbakmachine)
- 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem)
- 225 ml water
- 1,5 theelepel zout
- 1 bolle tl droge gist
- 2 eetlepels olie of boter
- eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen.

Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat er een soort hoopje ontstaat. Hierin maak je ee…

lunch zonder brood

Toen ik vorig jaar begon met een koolhydraatarm dieet, moest ik erg wennen aan het vermijden van brood. In het begin heb ik erg moeten zoeken naar een goed ontbijt en lunch.  Nu, na bijna een jaar koolhydraatarm en zoveel mogelijk suikervrij eten, eet ik eigenlijk amper brood. Ik merk dat ik het brood niet mis (je wordt ineens een stuk creatiever in je maaltijden!) en dat ik er eigenlijk ook niet goed tegen kan. Soms bak ik zelf een (spelt)brood en eet daar iets van, maar het blijven bij kleine beetjes. Bovendien heb ik niet altijd de tijd om een brood te bakken. Ik moest daarom goede alternatieven vinden.
Als ontbijt ben ik gauw overgestapt op het eten van noten, fruit, (goji)bessen en zaden, soms aangevuld met yoghurt. Voor lunch eet ik meestal (een mix van) fruit, groenten, salades, noten, feta, vis en ei. Soms eet ik er zelfgemaakte crackers bij. En af en toe raak ik verveeld en verzin ik iets nieuws.

En dus maakte ik eiermuffins, gevuld met van alles wat ik in huis had en me lek…

...over low budget vakanties

Het is even stil geweest rondom mijn blog. Zoonlief is na de zomervakantie gestart op een nieuwe school, wat weer een nieuw ritme en logistiek van ons vereist. Daarnaast ben ik druk bezig geweest met opleidingen en studeren, waardoor er weinig tijd overbleef voor andere activiteiten.
Met de herfstvakantie voor de deur denk ik weer even terug aan afgelopen zomervakantie. We zijn dit jaar niet naar het buitenland geweest, omdat we over een maand twee weken naar de VS gaan. Echtgenoot J mag een presentatie geven op een congres. Zijn reis en verblijf worden betaald. En wij gaan mee! Wel op eigen kosten, maar het scheelt toch enorm dat het deel van manlief bijna volledig vergoed wordt. Desondanks neemt de trip naar de VS een groot hap uit ons budget. Reden voor ons om low budget vakantie te vieren in eigen land.
We zijn samen een week vrij geweest. Verder hebben we om de beurt gewerkt, zodat de kids thuis konden zijn. De eerste vijf weken hebben we doorgebracht met tripjes naar het strand…