Doorgaan naar hoofdcontent

Groene doelen 2017

In mijn vorig blog schreef ik een terugblik op 2016 en hoe 'groen' die voor ons is geweest. Als ik terugkijk naar de start van dit blog meer dan 6 jaar geleden, zijn we al best ver gekomen!

Toch zie ik nog voldoende ruimte voor verbetering. Om het 'groener leven' in onze aandacht te houden vind ik het fijn om wat doelen voor dit jaar te formuleren. En zo blijven we ook weer nadenken over wat we nog kunnen doen om ons huis(houden) en levensstijl verder aan te passen.

Vakanties
- Vliegreizen: Wij houden erg van reizen. Binnen Nederland, Europa of erbuiten maakt ons niet veel uit. Soms vliegen we en soms gingen we met de auto. Recent vertelde een bevriend echtpaar ons dat zij uit principe maximaal een keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan. En dat leek mij een mooi streven! Dit jaar is ons doel dan ook slechts een keer op vakantie te gaan met het vliegtuig.
- Kamperen: Vorig jaar zijn we twee keer in Nederland gaan kamperen, heel basic met een koepeltentje en onze Biolite Campstove. Dat beviel zo goed, dat we dat dit jaar weer gaan doen.

Huishouden
- Minder verbruiken: Ook dit jaar is het streven om minder water, gas en elektra te gaan verbruiken. In de afgelopen 10 jaar is het steeds gelukt om ons verbruik naar omlaag te halen, ondanks de uitbreiding van ons gezin met 3 personen. Nu we minder elektrische apparaten hebben, zou het ook dit jaar weer moeten gaan lukken.
- Minder afval: minder nieuw en minder in de supermarkt kopen zal hopelijk minder afval opleveren. Ook hoop ik minder afval te hebben door meer verpakkingsmaterialen te hergebruiken als bijvoorbeeld knutselmateriaal of grondstof voor garen.
- Meubels en huishoudelijke accessoires: Ook meubels en dergelijke kopen wij voornamelijk tweedehands of krijgen wij van anderen. Ik ben dol op oude meubels! Vooral als ze van hout zijn. Dit jaar is mijn doel om meubels zelf eens te gaan maken. Gewoon simpele kastjes of een bureautje. Binnenkort start ik met het maken van een bureau voor Dochter's kamer, van het hout dat eerst een ladekast was. Deze was uit elkaar gevallen, maar het goede hout heb ik nog bewaard. Daarnaast wil ik een vloerkleed voor haar kamer maken van oude kleding.
- Reparaties: we zijn het eigenlijk al een beetje verleerd, dingen repareren. Gaat iets stuk en heeft het geen garantie dan gaat het vaak weg. Dit jaar streef ik ernaar om eerst dingen zelf proberen te maken. Lijkt me nog leuk ook. Die oven die nu stuk is? Mooi moment om eens te oefenen. Stuk is het toch al ;) En de kids hebben weer een leuk lesje voor thuisonderwijs!

Kleding
Kleding kopen we zelden nieuw. Het meeste krijgen we of kopen we tweedehands. Kleding wordt opgebruikt of doorgegeven omdat het te klein is geworden. Dit jaar is mijn doel meer kleding zelf te maken, door te haken, breien of naaien. En dan voornamelijk door het hergebruiken van materialen. Zo kunnen oude gebreide truien uit elkaar worden gehaald en met dat garen iets nieuws worden gebreid. Van oude t-shirts kunnen garen worden gemaakt waar je weer mee kunt breien of haken. Of kun je verknippen tot een kindershirt of rok. Zo maakte ik van onderstaand shirtje een jurkje voor Dochter.



Daarnaast wil ik kleding minder vaak wassen. Zo blijft het langer goed en besparen we water en elektra. Ten slotte streef ik ernaar om, als we kleding nieuw te kopen, alleen maar verantwoorde kleding bij duurzame winkels te kopen.

Made in China
Misschien wel voor ons de grootste uitdaging en de meest belangrijke stap is om producten die gemaakt zijn in China uit ons huishouden te bannen. Naast dat het heel vaak gaat om rotzooi die snel stuk gaat, zijn de producten veelal vervaardigd middels een zeer vervuilend proces. Daar willen wij niet aan bijdragen!


Als we aan het eind van dit jaar deze stappen gezet hebben zijn we alweer een heel eind gekomen!
Wat zijn jouw groene doelen voor dit jaar?




Reacties

  1. Bij alles wat we kopen kijken we naar de meest duurzame variant die voor ons haalbaar is op dat moment. Verder vervangen we alleen dat wat echt nodig is, veel dingen kunnen we misschien best zonder maar daar komen we dan vanzelf achter. Ook energie en afval dringen we zoveel mogelijk terug. Made in China is ook nog een goeie om mee te nemen in dit jaar!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als