Doorgaan naar hoofdcontent

...over de moestuin (deel 1)


Vorig jaar ben ik eindelijk begonnen met het inrichten van mijn moestuintje. Ik wilde het al heel lang, maar had het steeds uitgesteld. Ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen, dus was ik maar niet begonnen. Totdat ik moe werd van mijn eigen uitstelgedrag en maar gewoon begon. Met het zaaien van aardbeien-, tomaten- en paprikaplantjes. Op de zolder, want daar is veel licht.

De aardbeienplantjes wilden maar niet groeien. Dus besloot ik maar kant-en-klare planten te planten; deze hebben het heel goed gedaan en hebben de winter overleefd! De paprikaplanten wilden binnen wel redelijk groeien, maar buiten helaas niet. Er kwam welgeteld 1 paprika uit 4 plantjes. Van de tomatenplantjes heeft 1 het overleefd, die overigens genoeg tomaatjes opleverde voor de hele zomer.

Verder heb ik nog een appel en een aalbesboom geplant, een komkommerplant, munt, lavendel, citroenmelisse en koriander, en courgette en radijs gezaaid. De bomen gaan traag. De komkommerplant leverde een hoop komkommers op! Ook de radijs en de courgette deden het heel goed. Zie de foto voor de grootste oogst van vorige zomer uit onze moestuin:






Dit jaar heb ik er weer zin in! Ik heb een hoop zaadjes gekocht en kan niet wachten met zaaien. Gezien de geringe opbrengst van het voorzaaien vorig jaar, ga ik dit jaar meteen buiten zaaien. Ik had gehoopt dat het al mogelijk zou zijn, maar vanwege de kou wacht ik toch maar even af. Wat ik heel moeilijk vind, want hoewel ik eerst wat opstartproblemen had kan ik nu niet wachten met beginnen!

Heb jij een moestuin? Heb je hiervoor een plan van aanpak of probeer je maar wat?

Reacties

  1. Ik heb geen moestuin, maar zou er wel graag een willen... Ik heb wel een tuin, maar die is een beetje klein en erg hoekig om te moestuinieren. Gelukkg is kleinschalig moestuinieren wel een optie en ik ben ook begonnen met voorzaaien. Veel succes met je zaaiingen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...