Doorgaan naar hoofdcontent

...over zelfgemaakte tandpasta

We waren bijna door onze voorraad wasmiddel heen, dus was het weer tijd om nieuwe te maken. Toevallig waren mijn deodorant en shampoo (van water en baking soda) ook op. En onze tandpasta (nog niet zelfgemaakt). Een mooi moment om de voorraad aan te vullen en me te wagen aan het maken van tandpasta!

Ik ben op zoek gegaan naar een recept waarvan ik alles al in huis had. Ik vond vele recepten voor het zelf maken van tandpasta, maar steeds miste ik een belangrijk stofje om het te kunnen maken. Uiteindelijk besloot ik tandpasta middels het volgende recept te maken (naar een idee van Aromatherapie info):

Nodig:
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel baking soda
- 1 theelepel keltisch zout
- ongeveer 10 druppels pepermunt olie

Bereiden
Omdat de kokosolie door de warmte al vloeibaar is, hoefde ik deze niet te verwarmen. Ik kon de olie meteen mengen met de baking soda, het zout en de druppels olie. Ik deed deze in een (uitgekookt) glazen potje. Het potje kun je gewoon in de badkamer bewaren en blijf door de olie lang goed. Voor gebruik roer ik het goedje nog een goed door met een theelepeltje en gebruik die vervolgens om een beetje op mijn tandenborstel te doen. De tandpasta is door de warmte nu erg vloeibaar

Let op! Kokosolie stolt onder de 25 graden. Spoel daarom de wasbak na met heet water.

Omdat ik eerst graag test of het recept wel bevalt, heb ik een hele kleine hoeveelheid aangemaakt. We hebben de tandpasta echter een paar dagen geprobeerd en het bevalt uitstekend! De kinderen vinden het vies en willen er nog niet aan, maar zowel echtgenoot J als ik zijn om!

Reacties

  1. Mooi artikel. Ik doe de hele maand onderzoek naar gebitsverzorging en houd dat bij op mijn blog; http://nieuwemaandnieuwegewoonte.blogspot.nl/

    Heb al veel geleerd! Maak nu ook mijn eigen tandpasta! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat ...

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van...

...zelfgemaakte koekjes

Een week geleden maakte ik voor het eerst zelf koekjes. Best spannend, vond ik. De ingrediënten had ik al een tijdje in huis, maar steeds kwam het er niet van om ze ook daadwerkelijk te maken. Op een rustige ochtend bedacht ik het me het 'gewoon maar te doen'. Zoonlief liep steeds de keuken in om me te helpen. Ik koos voor zandkoekjes met een eigen draai; ik maakte ze met kokos en sinaasappel. Hoe zouden ze smaken? Het begon best lekker te ruiken! Toen het moment daar was om te proeven, doken we allen gretig op de koekjes. Na de eerste hap keken mijn man en ik elkaar aan. Dit waren de lekkerste koekjes OOIT!!! Zowel manlief als familie zeiden dat ze zó zouden geloven als ik zou zeggen dat de koekjes van de bakker om de hoek waren. Met heel veel verdriet hebben we de laatste opgegeten... Ik ben ontzettend trots op mijn eerste zelfgebakken koekjes. Zou de volgende keer net zo goed gaan? Ik ben benieuwd! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week iets te bakken. Ik hoop d...