Doorgaan naar hoofdcontent

...over zelfgemaakte crackers

Ik maak graag zelf crackers. Toen ik er net mee begon, maakte ik voornamelijk lijnzaadcrackers. Ik maakte deze als volgt:

- 2 eetlepels gemalen of gebroken lijnzaad mengen met 2 eetlepels water
- het goedje in twee delen uitsmeren op bakpapier
- ong 2 minuten in de magnetron
- keren, en nog 1 a 2 min in de magnetron

Later ben ik er meer mee gaan experimenteren. Soms deed ik er geraspte kaas door, en/of wat pijnboompitten. Vandaag maakte ik de crackers met gemalen lijnzaad en hennepzaad. Ik heb mijn magnetron weggedaan (met mijn zus geruild voor een avond en nachtje oppas), dus nu moet ik ze in de oven maken. Ik maakte er daarom meteen een stuk of 10.

Lijnzaad/hennepzaad crackers:



Ik maakte deze crackers zo:
- 7 eetlepels gemalen lijnzaad
- met 3 eetlepels hennepzaad
- ong 1 eetlepel geraspte kaas toevoegen
- 10 eetlepels water toevoegen
- alles even laten staan (een paar min)
- oven voorverwarmen op 180 graden
- goedje uitsmeren op bakpapier en in 10 stukken snijden
- ongeveer 10 minuten in de oven (de precieze tijd is even zoeken, je ruikt snel genoeg wanneer het ongeveer klaar is).

Ik heb de crackers dit keer niet omgedraaid, maar misschien dat ik dit de volgende keer toch ga proberen. Ze zijn nu wat zacht geworden, maar wel heerlijk van smaak. Lekker met roomboter en zelfgemaakte notenpasta of pindakaas!

Reacties

  1. Dat klinkt simpel! Die ga ik binnenkort ook eens proberen. Dank je wel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan! Het is inderdaad erg simpel en je kunt verschillende variaties proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een fantastisch recept! Ik heb ze net gemaakt en ben helemaal óm. De crackers zijn heerlijk, makkelijk te maken en een zeer welkome aanvulling op mijn lowcarb dieet. Ben heel gelukkig nu!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anita de Wit, dank je wel voor je reactie. Fijn dat het recept bevalt. Ga vooral experimenteren, er zal tal van mogelijkheden! Geniet ervan! :)

      Verwijderen
  4. Maar blijven alle vitaminen wel intact als je ze verhit?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

...over zelf brood bakken

Sinds ik een broodbakmachine in huis heb, bak ik regelmatig een brood. Soms in de bakmachine (als ik weinig tijd heb), maar ook regelmatig in de oven. Uiteindelijk blijft het brood uit de oven toch het lekkerst! Ik experimenteer graag, ook met brood. Begon ik heel voorzichtig door alles nauwkeuig af te wegen, nu doe ik veel meer op gevoel. En tot nu toe is brood nog maar 1x mislukt! In de broodbakmachine maak ik meestal volkoren- of speltbrood, of een mix hiervan. Ik maak het brood dan volgens deze recepten: Volkorenbrood: Ongeveer 550 gram volkorenmeel ongeveer 330 ml water ong 25 gram boter ong 8 gr zout (of minder) en 6 gr droge gist.   Speltbrood (broodbakmachine) - 450 gram speltmeel (eventueel een deel bloem) - 225 ml water - 1,5 theelepel zout - 1 bolle tl droge gist - 2 eetlepels olie of boter - eventueel zelf nog zaden of pitten toevoegen. Je doet het in de machine in de volgorde zoals hierboven vermeld. Verdeel de meel zo, dat

Speelgoed maken van afval

Zaterdag 4 februari organiseerde Duurzaam Den Haag  een workshop 'Speelgoed maken van afval'. Ik keek naar de verzameling lege eierdozen, wc-rollen en plastic flessen dan dacht: "goed idee!". We gingen gezellig met zijn allen naar de workshop. De workshop werd georganiseerd door Afvaljuf . Ze had een hele berg afval meegenomen waar de kinderen (en papa!) meteen enthousiast van werden.                                     De tas die we zelf mee hadden werd gretig opzij geschoven. Zoon ging meteen aan de slag met het maken van een auto van een plastic fles. Dochter begon met het maken van een muziekinstrument. En babydochter lag heerlijk te slapen ;)                                   Er werden ontzettend leuke dingen gemaakt! Zo maakte iemand een dambord van oud karton en flessendoppen. De auto van Zoon zag er zo uit: De kinderen hebben zich heerlijk vermaakt. Enig nadeel: ze wilden alles mee naar huis. Inclusief onze tas met ongebruikt afval. Niet g

Zijn jullie vandaag een dagje vrij?

Deze vraag horen we vrij regelmatig. Onze kinderen gaan niet naar school. En dat we deze vraag zo vaak horen, laat maar zien hoe weinig ingeburgerd thuisonderwijs eigenlijk is. Afhankelijk van onze stemming, de setting en de inschatting van de persoon die de vraag stelt vertellen we over wat wij doen. Maar meestal antwoorden de kinderen al gauw "ja wij hebben een studiedag." Omdat ze gewoonweg geen zin hebben om vreemden steeds uit te moeten leggen wat we nou precies doen. Want wat doen wij nou eigenlijk? Tja, thuisonderwijs, maar dat dekt totaal niet de lading. Want echt onderwijs is het niet. We zitten niet achter een tafel uit een boekje te werken. We hebben geen lesrooster, geen curriculum. We werken niet met kerndoelen, cijfers of toetsen. Wij unschoolen en daar zijn wij vrij radicaal in. Maar wat betekent dit dan? En hoe ziet een reguliere dag er voor ons uit? Het leuke is: Elke dag is anders! We volgen vooral ons gevoel en interesses. Zowel wij als ouders, als